Pro România Cluj le cere parlamentarilor să voteze moțiunea pentru demiterea ministrului Educației, Monica Anisie

Ministrul Educației, Monica Anisie, este acuzată de lipsă de performanță, nu doar de o serie de structuri neguvernamentale – printre care se numără și asociații de elevi din țară, dar și de partide politice. Liderul Pro România Cluj, Remus Lăpușa, le cere parlamentarilor clujeni să sprijine moițiunea simplă pentru demiterea ministrului Anisie.

„Solicitarea demiterii ministrului Educației este o inițiativă pragmatică și rațională, venită ca răspuns la lipsa de performanțe a doamnei Monica Anisie”, se precizează în comunicatul trimis de Pro România Cluj.

Parlamentarii au depus luni, 25 martie, o moțiune simplă împtriva ministrului Educțaiei: „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”, act semnat de 93 de deputaţi ai PRO România şi PSD.

Moțiunea simplă ar urma să fie trecută prin votul Camerei Deputaților, miercuri.

„Incomepetența și indolența de care a dat dovadă Ministrul Educației, Monica Anisie, au generat o serie de incoerențe și ezitări care au compromis într-o bună măsură acest an școlar. Feedback-ul pe care l-am primit de la părinți și profesori deopotrivă este preponderent negativ, iar noi am avut ocazia să constatăm limitarea accesului la educație pentru foarte mulți elevi. Iar asta înseamnă interzicerea unui drept constituțional, situație pe care nu o putem tolera sub nicio formă, dacă ne dorim menținerea unei democrații funcționale în această țară”, a transmis liderul Pro România Cluj, Remus Lăpușan.

Mai multe asociații ale elevilor au transmis un punct de vedere comun, după ce în presă a apărut informația că premierul Orban ar intenționa să facă unele remanieri, Anisie numărându-se printrre miniștrii nominalizați pentru demitere: „Susținem și salutăm demiterea Monicăi Anisie, pentru modul în care a gestionat criza cauzată de pandemia de COVID-19”, se precizează în comunicatul semnat de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).

Premierul Ludovic Orban a transmis ulterior că nu intențioenază s-o demită pe Anisie, sau pe vreun alt ministru din Guvernul său.

Până în prezent, au fost depuse moțiuni simple împotriva miniștrilor Florin Cîțu (Finanțe) și Adrian Oros (Agricultură). Ambeleme moțiuni au fost adoptate în Camera Deputaților, însă cei doi miniștrii au anunțat că nu au niciun motiv pentru a demisiona din funcții.

RRO România semnalează și sancționează faptul că:

– Nu au fost comunicate în timp util scenariile și măsurile avute în vedere de minister, în contextul pandemiei de coronavirus;

– Nu au fost comunicate nici măcar acum variantele de metodologii pentru examenele din anii terminali;

– Nu au fost comunicate în timp util procedurile pentru concursurile de titularizare și definitivat;

– Nu au fost comunicate graficul și modalitatea în care se vor da probele de aptitudini pentru admiterea în unitățile de învățământ vocațional;

– Nu au fost comunicate posibile scenarii pentru încheierea anului școlar;

– Nu a fost elaborată o procedură de lucru la domiciliu pentru cadrele didactice, pentru personalul didactic auxiliar, pentru directori, inspectori școlari și pentru personalul nedidactic.

– Nu a fost implementat și actualizat programul Euro 200, astfel încât toți elevii să aibă la dispoziție un computer, laptop sau tabletă pentru continuarea studiilor.

– Nu a existat niciun fel de coerență cu privire la stabilirea unui calendar pentru începutul dde an școlar, nici pentru grădinițe și nici pentru școli.

„Până la un punct, putem înțelege că situația creată de pandemia de Covid-19 a fost o noutate și, în lipsa unor proceduri pentru astfel de situații de urgență, au apărut blocaje și măsuri pompieristice. Doar că au trecut două luni, totuși, și nu mai vorbim doar de o eroare, ci de un cumul de decizii și acțiuni care au vulnerabilizat suplimentar elevii, într-o perioadă și așa dificilă pentru ei. Așa că, de la un punct încolo, trebuie să admitem cu toții că asistăm la neputință, lipsă de abilități manageriale și de viziune strategică. Pur și simplu, doamna Monica Anisie și-a dovedit măsura incompetenței și trebuie să plece înainte de a provoca noi probleme în sistemul educațional”, completează Remus Lăpușan.

Material apărut în Actual de Cluj: https://actualdecluj.ro/pro-romania-cluj-le-cere-parlamentarilor-sa-voteze-motiunea-pentru-demiterea-ministrului-educatiei-monica-anisie/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *