Cum a afectat pandemia comuna Poieni și ce soluții propune Adrian Morariu, lider local al PRO România

Se resimt sau nu efectele pandemiei și ale măsurilor luate în timpul stării de urgență în zona Apusenilor? Și dacă da, ce se poate face în acest sens? L-am provocat să ne ofere o radiografie și câteva soluții pe candidatul PRO România la Primăria Poieni, Adrian Morariu.

Apuseni.Info: Situația generată de noul coronavirus a produs efecte neplăcute în mediul rural, atât în ceea ce privește agricultura, cât și turismul. În ce fel credeți că a fost afectată comuna Poieni și cum apreciați reacția autorităților locale? Care ar fi principalele reproșuri pe care le-ați adresa acestora privind modul cum au gestionat situația?

Adrian Morariu„Într-adevăr, acest tip de virus a afectat pe toată lumea, inclusiv comunitatea din Poieni și împrejurimi. În primul rând, activitatea turistică a fost blocată, spațiile de cazare și-au suspendat activitatea pe perioada stării de urgență, unii angajați intrând în șomaj tehnic. Agricultura în zonă este una majoritar de subzistență, unii dintre fermieri și-au promovat activitatea în mediul online, livrând produsele acasă celor care au dorit să le cumpere, pe raza comunei și nu numai. Să sperăm că viitoarele măsuri de relaxare vor ajuta la relansarea turismului, pentru că acesta este potențialul major al zonei.

Autoritățile locale au început campania plătind 60.000 de lei pe servicii de consultanță, care constau în realizarea de prezentări video. Interesant este că doar în an electoral se fac astfel de clipuri și la fel de interesant este faptul că tot în acest an se încep lucrările la rețeaua de canalizare sau se asfaltează unele străzi.

Este important de menționat faptul că avem o comună foarte bogată, fiind printre primele din județ, cu un buget de peste 3 milioane de euro pe an, astfel unele lucrări puteau fi realizate de mult!”

Apuseni.Info: Cum vedeți posibilă o relansare a turismului în zonă? Cam pe când credeți că ne putem aștepta ca și comuna Poieni să beneficieze de pe urma agroturismului?

Adrian Morariu„Relansarea turismului depinde de măsurile luate de actualul guvern, dar în același timp și de concepția oamenilor asupra acestui tip de viruși. Lucrurile nu vor mai fi la fel ca în vara anului trecut, se estimează că încasările vor fi cu 20-30% mai mici, din cauza restricțiilor și din dorința oamenilor de a se proteja.

Dacă o să vină un nou val în toamna sau iarna acestui an, deficitul în sectorul turistic va fi și mai mare, relansarea agroturismului fiind posibilă doar din primăvara anului viitor. Dar dacă luăm în calcul acest scenariu, vorbim de noi necesități pentru a menține aceste afaceri pe linia de plutire. PRO România analizează în continuare ce măsuri suplimentare pot fi implementate în sectorul turistic, având în vederea capacitatea redusă a micilor pensiuni sau mici afaceri agroturistice de familie de face investiții sau chiar de a se autosusține după lunga perioadă de restricții„.

Apuseni.Info: Ce părere aveți despre exploatațiile forestiere din comună? Dar despre măsurile guvernamentale privind interzicerea exportului de lemn?

Adrian Morariu: „În toamna anului 2017, în urma unei furtuni, a fost doborâtă o cantitate foarte mare de material lemnos, vorbim de ordinul zecilor de mii de metrii cubi. După doi ani, a început exploatarea acestuia, poate puțin cam târziu, deoarece lemnul începea să se degradeze. Localnicii mi-au sesizat o reducere semnificativă a activității firmei care exploata masa lemnoasă în perioada în care s-au efectuat controale – din ce cauză … doar ei știu. Din punctul meu de vedere, masa lemnoasă respectivă, dacă tot a fost exploatată așa târziu, trebuia distribuită oamenilor, chiar dacă era o diferență între prețul oferit de firmă și cel plătit de localnici. Așa exista și un control asupra cantității de masă lemnoasă exploatată.

Măsura guvernamentală este bună, dar în același timp ar trebui sprijinite firmele românești care procesează masă lemnoasă, astfel încât să vindem produs finit.  Atâta timp cât vindem doar resursele naturale, câștigă două-trei entități și pierdem ca societate pe termen lung. În schimb, dacă s-ar legifera în favoarea firmelor românești de producție, s-ar dezvolta această ramură de prelucrare a lemnului și fabricarea mobilei, care ar genera locuri de muncă, reinvestirea profitului în țară, investiții șamd”.

Apuseni.Info: Care dintre propunerile PRO România de relansare a economiei ați spune că vizează și comunitatea din Poieni?

Adrian Morariu: „Măsurile propuse de PRO România sunt gândite pentru a acoperi necesitățile constatate la nivel național și implicit, s-ar resimți și la nivel local. De exemplu, o scutire de taxe a sectorului agricol ar ajuta micii producători din zonă. PRO România a propus ca, pe timp de secetă, fermierii să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază toți operatorii economici care au fost afectați de COVID-19, conform prevederilor OUG 37/2020. Măsura vizează posibilitatea amânării creditelor bancare până la final de octombrie.

De asemenea, în ceea ce privește turismul, PRO România a propus prelungirea termenului pentru rambursarea contravalorii pachetului de servicii turistice dacă turistul refuză reprogramarea sau alt pachet, de la 14 zile până la 31.12.2020.

Au fost și măsuri care au vizat protecție socială pentru familiile sărace sau acordarea unui venit minim garantat în valoare de 1500 de lei tuturor persoanelor afectate de coronacriză.

Practic, aici se vede diferența între PRO România și alte partide: noi venim atât cu măsuri care urmăresc investiții și relansare economică, dar și cu măsuri de protecție pentru categoriile vulnerabile”.

Material apărut în Apuseni Info: http://apuseni.info/2020/05/25/cum-a-afectat-pandemia-comuna-poieni-si-ce-solutii-propune-adrian-morariu-lider-local-al-pro-romania/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *