Rețeaua de apă potabilă și modernizarea ulițelor sătești sunt prioritățile lui Gavril Gădălean, candidatul PRO România la Primăria Panticeu

Știri din Chinteni: Panticeu este o comună mică, dar cu oameni gospodari. Ce credeți că își doresc locuitorii din comună pentru viitor?

Gavril Gădălean: Locuitorii din comuna noastră își doresc o viață demnă și decentă. Își doresc să poată munci cu folos, să-și poată asigura traiul de zi cu zi, dar și să beneficieze de puțin ajutor din partea autorităților, prin subvenții, prin facilități pentru agricultori, prin asigurarea infrastructurii de care au nevoie, prin asigurarea utilităților, a unor servicii de educație sau de sănătate decente.

Sunt bătrâni în comună, pentru care Primăria trebuie să asigure un mic sprijin ca să poată să se întrețină și să-și procure medicamentele. Sunt familii care își trimit copiii la grădinițe și la școli și își doresc pentru copiii lor o educație bună, ca să aibă șanse pentru viitor. Și sunt mulți care fac agricultură și care ar dori să fie sprijiniți pentru a se dezvolta și a face agricultură performantă.

De asemenea, localnicii din satele Panticeu, Dârja și Cubleșu Someșan se plâng că Primăria nu le asigură lemnul de foc pentru încălzirea locuințelor, deși comuna Panticeu are mari suprafețe de pădure.

Știri din Chinteni: Care este principala direcție de dezvoltare a comunei? În ce anume credeți că ar trebui făcute mai multe investiții pentru un viitor mai bun?

Gavril Gădălean: Creșterea animalelor, cultura câmpului, legumicultura și pomicultura sunt câteva dintre domeniile care ar putea avea succes în zona noastră. Solul, clima și specializarea locuitorilor din comună sunt favorabile acestor tipuri de activități. Dar sunt necesare investiții pentru ca lucrurile să fie făcute eficient și cu beneficii reale pentru cei care se dedică acestor activități. Sunt necesare subvenții și facilități fiscale pentru cei care dezvoltă micro-ferme pentru creșterea animalelor, trebuie să le asigurăm acces la tehnologii moderne, să-i ajutăm să-și achiziționeze utilaje moderne, apoi să înființăm în comună abatoare, centre pentru colectarea laptelui sau hale pentru depozitarea fructelor și legumelor, pentru cei care fac legumicultură și pomicultură. Pentru a fi eficienți și a putea negocia cu marile lanțuri de desfacere, aceste centre de colectare și prelucrare a produselor sunt esențiale. Și încă mai putem apela la fonduri nerambursabile pentru acest tip de investiții.

Știri din Chinteni: De ce credeți că Panticeu a rămas în urmă față de alte comune din județ?

Gavril Gădălean: În primul rând, o problemă foarte importantă, care-i afectează pe foarte mulți locuitori ai comunei, este lipsa apei potabile. Pentru majoritatea este inexplicabil cum, în anul 2020, comuna noastră nu e integral conectată la rețeaua de apă potabilă, în timp ce comunele învecinate sunt. Am încredere că cei responsabili pentru această situație vor fi sancționați la vot!

Apoi, cred că cei care au condus până acum comuna nu au reușit să se adapteze realităților pe care le trăim și să facă un plan strategic de dezvoltare. E foarte greu să dezvolți o localitate în această perioadă, când drumurile de acces sunt pline de gropi și neasfaltate, astfel încât oamenii nu se pot deplasa cu producția spre orașe. Drumurile care tranzitează comuna, cele județene și cele comunale, abia recent au fost modernizate. Sau unele nu au fost modernizate nici până azi, cum ar fi tronsonul Panticeu-Sărata. Drumurile principale dar și ulițele satelor sunt și acum aproape toate nereparate, iar de trotuare nici nu are rost să mai pomenesc.

Iarăși, e nefezabil să pui toată responsabilitatea dezvoltării de micro-ferme doar în spatele agricultorilor, în condițiile în care în toată Europa, agricultura e intens subvenționată și susținută. Și la noi ar fi trebuit ca autoritățile să-și asume mai mult rolul de facilitatori și să creeze mai multe condiții și să facă mai multe investiții mari – cum am spus, centre de prelucrare și colectare a producției – pentru ca și micii agriculori să se poată dezvolta.

De asemenea, unii cetățeni se plâng de aplicarea defectuoasă a Legii Fondului Funciar, în condițiile în care nu și-au primit în posesie toate terenurile agricole și forestiere asupra cărora erau îndreptățiți.

Știri din Chinteni: Cum veți reuși dvs. să puneți lucrurile pe o direcție bună dacă veți câștiga Primăria Panticeu?

Gavril Gădălean: Cei care mă cunosc știu că sunt un om hotărât și responsabil și-mi place să fac lucruri cu calm și răbdare, dar să fie lucruri de durată. Așa îmi doresc și pentru Primărie: să fac proiecte de care să se bucure și generațiile următoare, investiții care să-i ajute și pe tineri să-și facă speranțe și planuri pentru un viitor în comuna noastră. Mă bucură și mă încurajează și faptul că sunt susținut de un partid modern, PRO România, care a cooptat în rândurile sale specialiști din mai multe domenii, care ne pot ajuta cu consultanță pentru atragerea de fonduri nerambursabile și pentru managementul marilor proiecte de investiții pe care le plănuim. Am încredere că voi pune lucrurile pe un făgaș bun în comuna noastră!

Material apărut în Știri din Chinteni: https://stiridinchinteni.ro/reteaua-de-apa-potabila-si-modernizarea-ulitelor-satesti-sunt-prioritatile-lui-gavril-gadalean-candidatul-pro-romania-la-primaria-panticeu/?fbclid=IwAR09gEsXVcPkTWzGjhEoM7jds25hudOuhzYjjV22nKX9EU6UzUiACe5YFXg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *